Tuesday, September 30, 2008

"Apa man dah buat?"

dengan mengerutkan dahi, man memikirkan ape yang die telah buat..ape yang man dah buat kan?

itulah persoalan iklan raya petronas tahun ni..

erm..

lemang dah siap dibakar
rendang ayam dan daging pun dah siap dimasak
tochu jugak dah siap dimasak
perut dah berghazal zapin ni


huh..
sempat jugak aku blog ni..

hehe..

terima lah pantun 6 kerat dari BI..

ramadhan hampir menyusur pergi
syawal hampir menyusul tiba
sebulan sudah kita berpuasa
kini tiba syawal yang mulia
SELAMAT HARI RAYA PUASA
AMPUN MAAF ZAHIR DAN BATIN KINI KU PINTA

Saturday, September 27, 2008

Kene Tag!!! [sis laini suruh]

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua....

3hari yang lepas bi telah di tagged oleh kak laini..kak laini ni one of member kat forum bi slalu lepak..die org sabah bah...dah berkahwin(not avaiable)...hehe...

kali ni tag tentang raya..huhu..seriously,raya ni bi tak happy sgt...sbb 6 of october bi da de paper..huhu...hampeh..

b4 pape,bi skank da berada di ipoh,di rumah sepupu bi..

erm..

Tag Raya
We Start Here Again...

1. Berapa pasang baju raya Saya tahun ni dan apakah color tersebut?
huhu..tak beli pape..bi pas kat mak bi,terpulang la nak beli ape pun..bz skit bulan pose ni..byk tul kje n tak de rs langsung nak shoping..bju melayu waner biru rsye..haha..lum tgk lagi baju ye..next raya akan ku raya puas2 sbb raya depan amat bermakna bg ku..hehe..


2. Apakah makanan raya tradisional kegemaran Saya?
nasi impit, kuah kacang, lemang, rendang ayam & lembu, acar(org perak kate acor) dan ape lagi ek..ade tp bi lupe la..nasihat pada semua, setelah sebulan penat lelah lapar kite berpuasa, jadi di hari raya ni makan la puas2 ye, kita topup lik untuk sebulan tu(nasihat tak bagus ni,tak digalakan ikut)..ekeke..

3. Apakah biskut raya kegemaran anda?
adeh...biskut ape ek..cmne nak mkn biskut favourite bi sbb bile taye biskut yang bi suke tu,diorg jwb "dah bis kut" hehe.. ;p

4. Brapa banyak duit raya anda dapat n spend untuk bagi kat bebudak?
hoho..masih layak untuk menerima duit raya..lum lagi layak tuk memberi duit raya..haha..(student lagi)

5. Apakah aktiviti malam raya korang?
memenuhkan perut dgn makanan yang ada.tgk tv.tp kdg2 pas isyak tu ade la bace doa selamat skit(jemaah dr masjid dtg,sedara jugak la)..selain ye lepak ngn keluarga,sedaramara dan spupupupu bi..


erm..sampai disini je la..

sape nak bi tag?sape ek..nak tag kat blogmate yang baru kenal la..

senapang
miazai
snm
budak komputer
sakakun

Thursday, September 25, 2008

Happy Befday Dude...

die ni r
pelik camne die leh jadi kwn aku

haha

aku kenal ms form 4 kelas yang paling BESTari
mungkin aku ngn die sekepala otak die memang gile dr sume segi
ape sume die buat musti sukses-sukses


die ni la kawan baik aku
pg lowyat sm2,main boling sm2,mkn nc ayam sm2,pg gsc sm2,naik elite sm2

pai

HAPPY BIRTHDAY TO YOU
ALLAH bless you

long live

success owez
;)

Tuesday, September 23, 2008

Monday, September 22, 2008

Arabian Bicycle Drift

video

haha..teror tul mat ni drift basikal..leh masuk pertandingan drift basikal sedunia ni...


;p

Befday Gal...



today
22sept bersamaan 22ramadhan adalah hari yang amat penting bagi die.hari ni hari laher die yang ke 22..

selamat hari lahir kama..
semoga ALLAH swt sentiasa memberkati kamu
semoga panjang umo
dimurahkan rezeki
n success in wat eva u do.. ;)


HAPPY BIRTHDAY TO YOU

ikhlas dr BI

Keraguan Tentang Rakan Siswa

"RakanSiswa.com adalah suatu ruang untuk meninjau isu-isu mengenai siapakah Tuhan, dan bagaimana rasanya mengenali Tuhan.
website nih mcm gerakan dakwah kristian ja?
sasaran ny pelajar universiti tempatan.
laman web dlm bahasa melayu.
guna perkataan Allah, bagi megelirukan org.
antara tajuk yg mengelirukan:
Apakah Yesus adalah Tuhan?
Jwpn dlm website tu:
Kita boleh memperolehi pengertian atau kesimpulan bahawa Yesus adalah Allah yang tidak dapat dilihat, telah menunjukkan diri-Nya sebagai Peribadi yang dapat dilihat.
Nauzubillah, sapa2 ada info pasai website nih, tlg share.
p/s: hati2 la ngan website2 skrg, cth cam rakan siswa nih, gna nama utk menarik visitor ja.Padahal isi kandungan xda kena mengena ngan siswa. pastu, perkataan ALLAH digunakan dan di sama kan ngan yesus."
dipetik dari buletin 'friendster'

adakah ini yang dimaksudkan dengan rakan siswa?
anda mungkin sekumpulan pedebat yang bagus.tapi tiada sebab untuk mengunakan nama 'rakansiswa' sebagai alamat website untuk mengpopularkan website anda.
secara keseluruhannya memang tiada apa2 kandungan tentang perkembangan, isu semasa, berita dan info tentang mahasiswa di negara kita di dalam website ini.

hanya ingin menarik minat pembaca dikalangan mahasiswa (beragama islam, buddha, hindu dan sebagainya yang selain dari kristian) anda mengunakan nama 'rakansiswa' sebagai tajuk utama.

kepada semua mahasiswa, berhati-hati dengan dakyah seperti ini, terutama muslim.
kepada muslim, jangan mudah terpedaya dengan adanya website seperti ini..

http://www.rakansiswa.com

Sunday, September 21, 2008

mystery of ***

AHAD MINGGU LEPAS... Universiti aku digemparkan lagi dengan satu kematian melibatkan seorang pelajar Cina tahun ke 3. *** telah mencatat angka kematian yang agak banyak sejak 10 tahun yang lepas. Walaubagaimanapun, kejadian ini tidak ada kena mengena dengan pembunuhan,sebaliknya stress dan tension merupakan aspek utama dalam kematian tersebut. Lebih menggerunkan lagi, setiap tahun kematian berlaku hanya pada bulan September. Tahun lepas berlaku dekat apartment *X*R*, 8 September. Tahun ni 13 September. Tahun2 lepas pun September. *** tidak mengeluarkan berita mahupun menyebarkan kes kematian ini kepada media kerana khuatir statusnya yang mungkin akan tergugat sekiranya berita ini diketahui seluruh warga Malaysia. Tiada apa yang nak disembunyikan. Kita semua akan merasa kematian. Tragedi September menjadi suatu pertanyaan di ***?



p/s=terpakse hide u mane..hangpa cari sendiri na...sape yang ade maklumat tentang ni, komen me...

credit=maduz@asscrewz.com

Friday, September 19, 2008

Happy 113th birthday for world's oldest man

Thu Sep 18, 1:09 AM ET

TOKYO (Reuters) - The world's oldest man celebrated his 113th birthday on Thursday, telling reporters at his home in southern Japan about his joyful life and healthy appetite.

"I'm happy," said Tomoji Tanabe as the local mayor presented him with flowers and a giant tea cup glazed with his name and date of birth. "I'm well. I eat a lot," he added.

Tanabe, recognized by the Guinness Book of World Records as the oldest living male last year, eats mostly vegetables and believes the key to longevity is not drinking alcohol.

The former civil servant lives with his son, drinks milk every day and has no major illnesses, although he now writes in his diary only once or twice a month. He used to write on a daily basis.

"His favorite food is fried shrimp, but we've heard that he's cut back on oily food," said an official at his hometown of Miyakonojo, about 900 km (560 miles) southwest of Tokyo.

"He's said he wants to live for another 10 years, that he doesn't want to die." The Japanese are among the world's longest-lived people, with the number of those aged 100 or older at a record 36,276, a government report last week showed.

Japanese women have topped the world's longevity ranks for 23 years, while men rank third after Iceland and Hong Kong.

(Reporting by Chisa Fujioka; editing by Sophie Hardach)

Tomoji Tanabe is pictured in his home in Miyakonojo, southern Japan September 12, 2008. The world's oldest man celebrated his 113th birthday on September 18, 2008, telling reporters at his home about his joyful life and healthy appetite. Picture taken September 12, 2008.

kredit= yahoo, reuters


Thursday, September 18, 2008

Thank You Very Much


Kak Wan, Eah, Sherry n my bestest chatin' friend, Qisstina


thanks bebyk kat korang sebab nyanyi befday song loudly for me
.abis satu blok dgr.

..hehe..

thank you


p/s=nsb dak umh tak dgr, kalu tak, abis jd isuhangat..hehe..



Wednesday, September 17, 2008

Siapakah Orang Yang........?

Siapakah orang yang sibuk? Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah ia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman a.s

Siapakah orang yang manis senyumanya?
Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang ditimpa musibah lalu dia kata "Inna lillahi wainna illaihi rajiuun." Lalu sambil
berkata,"Ya Rabbi Aku redha dengan ketentuanMu ini", sambil mengukir senyuman.


Siapakah orang yang kaya?
Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan tidak lupa akan kenikmatan dunia yang sementara ini.

Siapakah orang yang miskin?
Orang yang miskin adalah orang tidak puas dengan nikmat yang ada sentiasa menumpuk-numpukkan harta.

Siapakah orang yang rugi?
Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia pertengahan namun masih berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikan.

Siapakah orang yang paling cantik?
Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai akhlak yang baik.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling luas?
Orang yang mempunyai rumah yang paling luas adalah orang yang mati membawa amal-amal kebaikan di mana kuburnya akan di perluaskan saujana mata memandang.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang sempit lagi dihimpit?
Orang yang mempunyai rumah yang sempit adalah orang yang mati tidak membawa amal-amal kebaikkan lalu kuburnya menghimpitnya.

Siapakah orang yang mempunyai akal?
Orang yang mempunyai akal adalah orang-orang yang menghuni syurga kelak kerana telah mengunakan akal sewaktu di dunia untuk menghindari siksa neraka.

Tentang Makan



Rupa2nya tanpa kita sedar, dalam makanan yg kita makan sehari2, kita tak boleh main balun aje? sebab itulah terjadinya penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan lain2 penyakit apabila kita telah tua nanti. Apabila kawan2 telah mengetahui ilmu ini, tolonglah ajarkan kepada yg lain2nya.

Ini pun adalah diet Rasullulah SAW kita juga. Ustaz Abdullah Mahmood kata, Rasullulah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai jaga pemakanannya sehari2. apa kata kita ikut diet ini kawan2. tak payahlah susah2 makan pil untuk kurus? Insyaallah kalau kawan2 ikut diet Rasullullah ini?. Garenti? kawan2 takkan sakit perut ataupun keracunan makanan.


Jangan makan SUSU + DAGING

Jangan makan DAGING + IKAN

Jangan makan IKAN + SUSU

Jangan makan AYAM + SUSU

Jangan makan IKAN + TELUR

Jangan makan IKAN + DAUN SALAD

Jangan makan SUSU + CUKA

Jangan makan BUAH + SUSU CTH :- KOKTEL

# JANGAN MAKAN BUAH SELEPAS MAKAN NASI , SEBALIKNYA MAKAN BUAH TERLEBIH
DAHULU, BARU MAKAN NASI.

# TIDUR 1 JAM SELEPAS MAKAN TENGAHARI.

# JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM . SESIAPA YG TINGGAL MAKAN MALAM DIA AKAN DIMAKAN USIA DAN KOLESTEROL DALAM BADAN AKAN BERGANDA.


Nampak memanglah pelik.. tapi, kalau tak percaya... kawan2 cubalaa..... ......... ......... .......... .
Ianya takdelah dalam jangka masa terdekat nie.... Ianya berkesan bila kita sudah tua nanti.

Dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut.
Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu. di kuatiri akan cepat mendapat penyakit.

Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai dimana dalam badan ayam mengandungi ion+ manakala dalam ikan mengandungi ion-, jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tidakkan balas biokimia yang terhasil yang boleh merosakkan usus kita.

p/s : Sampaikan walau sepatah...

Al-Quran Juga ada mengajar kita menjaga kesihatan spt membuat
amalan spt:-


Mandi Pagi sebelum subuh
@ sekurang kurangnya sejam sebelum matahari naik. Air sejuk
yang meresap kedalam badan boleh mengurangkan lemak mengumpul. Kita boleh saksikan orang mengamal mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.


Rasulullah mengamalkan
minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi. Mujarabnya Insayallah jauh dari penyakit (susah nak kena sakit).

Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu
sujud sekurang kurangnya seminit selepas membaca doa). Ia boleh mengelak dari sakit pening atau migrin. Ini terbukti oleh para saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran
darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir keruang berkenaan.


Nabi juga mengajar kita
makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menjumpa bahawa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan, tanpanya makanan tidak hadam) Wassalam...

Sama2lah kita mengamalkannya. ......


WallahuA'lam


Alhamdulillah...

__________________________________

alhamdulillah

alhamdulillah
alhamdulillah

syukur kehadrat ALLAH swt
kerana memberi peluang kepada aku untuk hidup lagi di dunia ini

syukur kehadrat ALLAH swt
kerana memberi udara untuk aku bernafas
kerana memberi makanan untuk aku kuat bekerja
kerana memberi minuman untuk aku hilang dahaga
kerana memberi rezeki untuk aku menjalani kehidupan seharian
kerana memberi kebahagian bersama keluarga tersayang
kerana memberi peluang untuk lahir di negara ini
kerana melahirkan aku sebagai seorang islam

kau yang maha memahami
kau yang maha mengetahui
kau yang maha mengampun

berkatilah hidup aku
jauhkan lah aku dr segala perkara yang kau larangi
dekatkan lah aku kepada perkara yang kau perintahi

kepada mu sahaja tempat aku memohon
__________________________________

tepat 1255am, 17sept bersamaan 12muharam, 22 tahun yang lepas,
di salah sebuah klinik swasta di kuala lumpur, lahernya BI di dunia ini.
BI tak klua secara semulajadi, BI klua secara pembedahan (operate) dr perut mak BI.
hehe.
satu2ye dr 3 beradik yang mana dilaherkan secara operate.

pg td da genap umo BI 22 thun..tua ke?lum lg kan...hehe..

tp bg BI
hari ini amat bersejarah buat BI

sebab?

sebab 22 tahun yang lepas 17sept bersamaan 12 muharam,
hari ini, 17sept bersamaan 17ramadhan
bersempena hari nuzul quran iaitu hari yang amat bersejarah dalam kehidupan Nabi SAW hingga seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada kita hari ini.

...................................hingga tak terkata BI hari ini
lebih byk bermuhasabah,mendiamkan diri.mengenang diri ini sudah menjangkau 22 tahun..

BI ada matlamat.
tp BI msih muda n belum abis belajar lg.
apa matlamat BI?
biarlah rahsia.
tunggu dan lihat.
tunggu BI abis belajar,baru BI nak memulakan matlamat BI.

yang penting,education is 1st..others is 2nd..


sempena hari yang amat bermakna pada BI, BI nak mengucapkan tak terhingganya terima kasih kepada semua yang ingat akan hari lahir BI,lebih2 lagi kwn2 BI yang menghantar msg..semoga Allah swt memberkati kamu semua..

kepada pembaca copy n paste, jutaan terima kasih kerana sudi membaca blog yang memang tak seberapa ni..harap segala apa yang BI post ni sedikit sebanyak amat berguna kepada pembaca sekalian..

~~sharing is caring~~


p/s=mari kita mempergandakan ibadat kita memandangkan kita sudah berada di pertengahan bulan ramadhan..bulan yang paling mulia dr bulan lain..

;)

~v~peace~v~





17th September 1986 until 17th September 2008

Allah selamatkan kamu
Allah selamatkan kamu
Allah selamatkan Mohd Afif bin Ibrahim
Allah selamatkan kamu

selamat hari lahir yang ke-22 wahai sahabat
semoga Allah memberkati kamu
semoga semua yang kamu inginkan menjadi kenyataan

afif ni salah sorg kwn baik BI.kami kenal ms tingkatan 1.die baik n juga amat suke merepek,merapu n meraban.
haha..

happy birthday to you..

p/s=die ni kembar BI,lain mak,lain ayah.kitorg kembar tarikh laher je..

Nuzul al-Quran dan Lailatul Qadar

Nuzul Al-Quran

Peristiwa nuzul al-Quran menjadi satu rakaman sejarah dalam kehidupan Nabi SAW hingga seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada kita hari ini. Peristiwa Nuzul al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhamad SAW. Perkataan ‘Nuzul’ bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.

‘Al-Quran’ bererti bacaan atau himpunan. Di dalamnya terhimpun ayat yang menjelaskan pelbagai perkara meliputi soal tauhid, ibadat, jinayat, muamalat, sains, teknologi dan sebagainya. Kalimah al-Quran, sering dicantumkan dengan rangkai kata ‘al-Quran mukjizat akhir zaman’ atau ‘al-Quran yang mempunyai mukjizat’. Malah inilah sebenarnya kelebihan al-Quran tidak ada satu perkara pun yang dicuaikan atau tertinggal di dalam al-Quran. Dengan lain perkataan segalanya terdapat di dalam al-Quran. Firman Allah:

Dan tidak seekor pun binatang yang melata di bumi, dan tidak seekor pun burung yang terbang dengan kedua sayapnya, melainkan mereka umat-umat seperti kamu. Tiada Kami tinggalkan sesuatu pun di dalam kitab Al-Quran ini; kemudian mereka semuanya akan dihimpunkan kepada Tuhan mereka (untuk dihisab dan menerima balasan). (Al-An’am:38)

al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dalam sejarah kehidupan Nabi SAW ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad SAW melalui perantaraan malaikat Jibrail ialah lima ayat pertama daripada surah Al-‘Alaq. maksudnya:

”Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhan mu yang menciptakan (sekalian makhluk), Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; Bacalah, dan Tuhan mu Yang Maha Pemurah, -Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, -Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya.” (al-‘alaq:1-5)

Hubungan Lailatul Qadar dan Nuzul al-Quran

Lailatul Qadar pula ialah suatu malam pada bulan Ramadhan yang begitu istimewa sekali fadilatnya. Malam al-Qadar adalah suatu malam yang biasanya berlaku pada 10 akhir Ramadhan dan amalan pada malam itu lebih baik baik dari 1000 bulan.

Apakah kaitannya malam al-Qadar dengan nuzul al-Quran? Sebenarnya al-Quran dan malam Lailatulqadar mempunyai hubungan yang rapat antara satu sama lain sebagaimana yang diterangkan di dalam kitab Allah dan hadis Rasulullah SAW di antaranya firman Allah SWT

Maksudnya: Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada Malam Lailatul-Qadar, Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran Malam Lailatul-Qadar itu? Malam Lailatul-Qadar lebih baik daripada seribu bulan. Pada Malam itu, turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut); Sejahteralah Malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar! (al-Qadar:1-5)

Mengikut satu pandangan, ayat ini diturunkan berdasarkan satu riwayat dari Ali bin Aurah, pada satu hari Rasulullah SAW telah menyebut 4 orang Bani Israel yang telah beribadah kepada Allah selama 80 tahun. Mereka sedikit pun tidak derhaka kepada Allah, lalu para sahabat kagum dengan perbuatan mereka itu. Jibril datang memberitahu kepada Rasulullah SAW menyatakan bahawa Allah SWT menurunkan yang lebih baik dari amalan mereka. Jibril pun membaca surah al-Qadar dan Jibril berkata kepada Rasulullah ayat ini lebih baik daripada apa yang engkau kagumkan ini menjadikan Rasulullah SAW dan para sahabat amat gembira.

Dalam hadis yang lain Aishah juga meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda bersedialah dengan bersungguh-sungguh untuk menemui malam Lailatul qadar pada malam-malam yang ganjil dalam 10 malam yang akhir daripada bulan Ramadhan.


Panduan

Dari maklumat serba sedikit di atas tadi sebenarnya banyak boleh dijadikan panduan kepada umat Islam seluruhnya. Antara panduan berkenaan ialah seperti:

1. Tidak ada perkara yang tidak terdapat dalam al-Quran

2. Ayat pertama diturunkan ialah ‘iqra’ iaitu ‘baca’ dan Tuhan mengajarkan manusia melalui perantaraan Pena dan Tulisan.

3. Kelemahan umat Nabi Muhammad beribadat maka dianugerahkan satu masa yang apabila kita mendapatkannya kita akan digandakan pahala melebihi seribu bulan.

Apabila disebutkan bahawa tidak ada perkara yang tidak terdapat di dalam al-Quran itu maka ianya memberikan makna bahawa segala ilmu pengetahuan yang merangkumi fardu ‘ain dan fardu kifayah dalam segenap aspek kehidupan merangkumi ekonomi, sosial, perundangan, pendidikan, sains dan teknologi dan lain-lain, segalanya terdapat dalam al-Quran. Tafsiran, kupasan analisa dan penyelidikan membolehkan umat Islam maju mendahului umat-umat lain di dunia ini.

Manakala penurunan al-Quran pula didahului dengan suatu kalimah ‘iqra’’ iaitu ‘baca’ di mana membaca adalah kunci kepada penerokaan ilmu. Selepas itu pula Allah mengiringi dengan ayat yang bermaksud; Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, -Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya.” Keadaan ini menguatkan lagi bahawa pembacaan dan penulisan itu menjadi antara perkara yang paling penting dalam penguasaan ilmu pengetahuan. Di mana sebagaimana diketahui umum melalui satu ungkapan bahawa: “ilmu pengetahuan dan teknologi itu adalah kuasa”.

Perkara ketiga ialah hikmah dari anugerah malam al-qadar kepada umat Nabi Muhammad SAW sebagai umat akhir zaman. Mengetahui kelemahan umat Islam akhir zaman ini dalam beribadah maka dianugerahkan satu peluang di mana ibadah yang dilaksanakan pada malam itu digandakan sehingga 1000 bulan. Bermakna kiranya kita dapat melaksanakan ibadah dengan penuh keimanan di 10 akhir Ramadhan, kita akan berpeluang mendapat malam al-Qadar. Ini akan menjadikan kita seolah-olah beramal ibadah selama 1000 bulan iaitu sekitar 83 tahun. Menjadikan kita seolah-olahnya menghabiskan seluruh hidup kita dan usia kita dalam ibadah.

Bagi mencari malam-malam yang berkemungkinan sebagai malam al-qadar, maka kalangan ulama ada menyatakan bahawa, malam-malam yang ganjil yang tersebut ialah malam 21, 23, 25, 27 & 29 dari bulan Ramadhan. Dalam pada itu terdapat juga beberapa hadis yang menyatakan bahawa malam al-qadar itu pernah ditemui dalam zaman Rasulullah SAW pada malam 21 Ramadhan. Pernah juga ditemui pada malam 23 Ramadhan. Terdapat juga hadis yang mengatakan bahawa baginda Rasulullah SAW. menjawab pertanyaan seorang sahabat yang bertanya mengenai masa Lailatulqadar supaya ianya bersedia dan menghayatinya. Baginda menjelaskan malam Lailatulqadar itu adalah malam 27 Ramadhan. Dari keterangan-keterangan di atas dapatlah kita membuat kesimpulan bahawa malam Lailatulqadar itu berpindah dari satu tahun ke satu tahun yang lain di dalam lingkungan 10 malam yang akhir dari bulan Ramadhan. Yang pastinya bahawa masa berlakunya malam Lailatulqadar itu tetap dirahsiakan oleh Allah SWT supaya setiap umat Islam menghayati 10 malam yang akhir daripada Ramadhan dengan amal ibadat. Dengan beribadah di sepuluh malam terakhir itu, mudah-mudahan akan dapat menemuinya sebagai bekalan kehidupan akhirat.

Kesimpulan

Sebagai kesimpulannya marilah kita sama-sama menghayati nuzul al-Quran ini sebagai suatu peristiwa besar yang penuh makna dan hikmah. Kita seharusnya melihat al-Quran itu sebagai ‘kitab induk’ panduan Ilmu pengetahuan untuk memajukan manusia seluruhnya. Memajukan manusia yang lebih penting adalah memajukan umat Islam terlebih dahulu melalui penguasaan ilmu pengetahuan dan teknologi. Membaca al-Quran itu adalah suatu ibadah. Sekarang bolehlah kita panjangkan ‘membaca’ al-Quran itu kepada menganalisa, mengkaji, menyelidiki dan mencari rahsia ilmu pengetahuan di dalam al-Quran dan seterusnya menghasilkan penulisan-penulisan yang akhirnya memajukan dunia ini dan khasnya memajukan umat Islam dan seterusnya mengeluarkan umat Islam dari belenggu kelemahan dan penghinaan. Umat Islam juga perlu mempertingkatkan amal ibadah terutamanya mengejar anugerah Tuhan yang tidak terhingga kepada umat Islam akhir zaman. Beribadah di 10 akhir Ramadhan memberikan kita peluang keemasan ganjaran pahala seolah-olah beribadah sepanjang hidup kita iaitu 1000 bulan (sekitar 83 tahun).


kredit=jakim

Tuesday, September 16, 2008

Kene Tag !!! [maksu suruh]

telah di'tag' oleh maksu

The Rules ;

1. Link to your tagger and post these rules on your blog.
2. Share 7 facts about yourself on your blog, some random, some weird.
3. Tag 7 people at the end of your post by leaving their names as well as links to their blogs.
4. Let them know they are tagged by leaving a comment on their blog

7 fakta tentang BI (yg korang belum tahu lagi)

introduction

b4 pape mesti la kne de permulaan..(mcm wat tesis lak).myb korg tak leh bace pe yang BI type kat bwh ni..oleh itu,use ur brain to find how to read it....ok..gud luck...

1. anak ke-3 dari 3 beradik...sume laki...kitorg laher tahun 76,79 n 86...

2. uitm's civil engineering student...last year,sem 7...next sem will transfer to shah alam...(nak jumpe leh la contact,hehe)

3. pertama kali perasaan BI ade kat kat dunia ni ms construction umh BI kat kL(ms tu ngh main kertas guni semen n main batu aggregate) ms tu dlm umo 4-5 tahun..mgkin sbb tu kut nak jadi jurutera awam...haha...

4. seorang yang agak pemalas...sesapa yang rapat ngn BI mungkin tau BI camne...tapi malas2 pun stil ade wawasan...

"hidup hanya sementara
demi kejayaan diri sendiri
jangan cepat putus asa
sentiasa memberanikan diri"
hakcipta terpelihara -BI,pentas,dour-

ingat pantun tu,ingat BI akan ms depan...

5. seorang yang cepat marah...tak caye,taye ex BI...haha...dah setahun menyendiri (dr tarikh posting)...

6. sangat minat kat watak hajime kindaichi, Q, hercule poirot, sherlock holmes...sape diorg ni? hangpa cari sendiri na...

7. lastly, suke maraton wayang...rekod 3 kali se ari...sape yang ada minat yang sama gak,n nak maraton sm,leh la bgtau BI... ;)

dah...BI nak tag kat diorg ni lak...(sape ek,no idea la)

p/s=thanks maksu cuz tagged me... ;)

JADUAL HARIAN SEORANG MUSLIM DI BULAN RAMADHAN

4.00 pagi Bangun
Berdoa kepad ALLAH dengan doa :
Segala puji bagi ALLAH yang telah menghidupkan aku setelah DIA mematikan
aku dan kepadaNYAlah aku akan dikembalikan. Berniatlah untuk melaksanakan
sebanyak-banyak kebaikan hari itu. Mandi dan membersihkan diri.
Mengambil wudhu dan memakai pakaian yang suci untuk beribadah,
berwangi-wangian.

4.20 pagi Solat Sunat Taubat
Niatnya : Sahaja aku sembahyang sunat taubat 2 rakaat kerana ALLAH Taala.
Rakaat pertama selepas Al-Fatihah baca surah Al-Kafirun, rakaat kedua
selepas Al-Fatihah baca surah Al-Ikhlas. Selepas sembahyang, angkatlah
tangan memohon ampun kepada ALLAH. Menangislah menyesali dosa-dosa.

Solat Sunat Tahajjud
Niatnya : Sahaja aku sembahyang sunat tahajjud 2 rakaat kerana ALLAH
Taala. Rakaat pertama selepas Al-Fatihah baca surah Al-Kafirun, rakaat
kedua selepas Al-Fatihah baca surah Al-Ikhlas. Selepas sembahyang,
angkatlah tangan berdoa kepada ALLAH.

Solat Sunat Hajat
Niatnya : Sahaja aku sembahyang sunat hajat 2 rakaat kerana ALLAH Taala.
Selepas Al-Fatihah rakaat pertama baca ayatul Kursi 1 kali.
Selepas Al-Fatihah rakaat kedua baca surah Al-Ikhlas 11 kali. Ketika sujud
terakhir baca 11 kali dan sertakan di dalam hati segala hajat-hajat kita.

Solat Sunat Witir
Niatnya : Sahaja aku sembahyang sunat witir 2 rakaat kerana ALLAH Taala.
Selepas salam, bangun lagi dan sembahyang witir 1 rakaat.
Perbanyakkan berdoa kepada ALLAH dengan penuh rasa kehambaan, rendah diri,
meminta-minta, merintih-rintih, agar ALLAH ampunkan dosa-dosa kita,
taubat kita, terima amalan kita, memperkenankan doa dan permintaan kita.

5.00 pagi Makan Sahur
Menggosok gigi dan membersihkan sisa-sisa makanan di mulut.

5.28 pagi Bersiap menunggu waktu Subuh dengan membaca Al-Quran atau berselawat.
Sembahyang sunat Subuh, sembahyang Subuh berjemaah.
Selesaikan wirid harian di tikar sembahyang atau baca Al-Quran hingga terbit
matahari.

7.00 pagi Membuat persiapan ke tempat kerja.
Melangkah ke tempat kerja dengan membaca Bismillah dan doa kepada ALLAH
agar semua aktiviti kita diberkatiNYA. Sentiasa berselawat kepada Rasulullah
SAW sama ada menyebutnya atau di hati.
Banyakkan istigfar/meminta ampun. Melaksanakan kerja dengan bersemangat dan
penuh bertanggungjawab. Datangkan rasa bahawa ALLAH sentiasa memerhati kerja-kerja
yang di lakukan dan yakinlah DIA akan membalas segala kebaikan yang kita buat.


10.00 pagi Sembahyang Sunat Dhuha
Ia adalah sumber rezki yg berkat kalau istiqamah diamalkan.

Niatnya : Sahaja aku sembahyang sunat dhuha 2 rakaat kerana ALLAH Taala.
Penuhi masa rehat tengahari dengan menambah ilmu atau membaca Al-Quran.
Elakkan sungguh-sungguh dari melakukan dosa walaupun kecil dan perkara yg
sia-sia.

Contoh dosa-dosa : mengumpat mengutuk, menyindir yang menyakitkan orang,
bergaul bebas tanpa menjaga syariat seperti berbual dengan bukan muhrim
mengenai perkara yang tiada sangkut paut dgn kerja.


12.45 tgh Bersiap untuk solat Zohor.
Menunggu waktu bersembahyang dengan berselawat. Solat Zohor berjemaah.
Laksanakan juga solat sunat Rawatib Bersujud. Syukur setelah selesai
sembahyang sunat dan wirid sebagai berterima kasih kepada ALLAH yg
memberi kita nikmat besar dapat menyembahNYA.


4.15 ptg Bersedia untuk solat Asar.
Solat Asar berjemaah. Laksanakan juga solat sunat Qabliyah. Bersujud
syukurlah setelah selesai sembahyang sunat dan wirid sebagai berterima
kasih kepada ALLAH yg memberi kita nikmat besar dapat menyembahNYA.


5.30 ptg Membeli barang-barang keperluan berbuka dan sahur
Tanpa berlebih-lebih. Ingatlah walaupun syaitan dirantai tetapi nafsu
masih ada dlm diri kita !!!


6.30 ptg Memperbanyakkan doa sebelum berbuka.
Kerana di waktu itu adalah masa yang mustajab doa. Ingatlah sabda
Rasulullah SAW : "Ramai orang yang berpuasa, yang mereka dapat hanya
lapar dan dahaga", merintihlah kepada ALLAH memohon agar amalan kita
diterima.


Apabila masuk waktu magrib.
Bacalah doa dan berbuka :
Wahai Tuhan, kerana Engkaulah aku berpuasa, kepada Engkaulah aku beriman
dan dengan rezki engkaulah aku berbuka... Berbuka puasa dengan makanan
manis seperti buah kurma dan meminum air, terus menunaikan solat maghrib
berjemaah, setelah itu barulah makan makanan berat.


8.00 mlm Solat Isya' berjemaah dan diteruskan dengan solat Terawih.
Cuba pertahankan solat terawih walau bagaimana keadaan sekalipun kerana
fadhilatnya amat besar. Bacalah Al-Quran dengan penuh tawadhuk, seeloknya
baca dengan bertadarus ( berkumpulan bergilir-gilir, seorang baca, yang
lain menyemaknya), cuba khatamkan membaca Al-Quran paling kurang satu
kali sepanjang ramadhan. Kebanyakan imam-imam besar mengkhatamnya dua kali
dalam sehari (60 kali sebulan Ramadhan)


11.00 mlm Memperbanyakkan istigfar sebelum tidur.
Berniatlah utk puasa esok hari dgn berniat : Sahaja aku berpuasa hari
esok untuk menunaikan puasa ramadhan yg wajib ke atasku , tahun ini kerana
ALLAH Taala. ( JANGAN LUPA!!!)
Tidur awal agar dapat bangun utk beribadah.
Bacalah doa sebelum tidur :
Dengan namaMU Ya ALLAH! Aku hidup dan mati. Ingatlah tidur adalah mati
yg sementara, kemungkinan kita dipanggil ALLAH ketika tidur

Layukah Melayu?

Sesungguhnya tidak ada yang lebih menyayat

dari melihat bangsaku dijajah

tidak ada yang lebih menyedihkan

dari membiarkan bangsaku dihina"

Aku lihat layu dalam Melayu

Aku pasti bukan aku seorang sahaja yang nampak

Ada juga bercadang bertanya tuan punya

Tapi bercampur risau dengan tak tergamak

Nanti di kata tak bersyukur

Di kata tak sedar diri

Jadi aku menyendiri memerhati

Dan akhirnya mengakui

Yang kita sendiri membiarkan bunga raya layu ke kanan

Dan dibiar bunga tak cantik mekar di kiri

Aku lihat layu dalam Melayu

Tanah air kita yang punya kita siram kita baja

Tapi angin api kita lupa

Mereka merancang masa menjilat bangsa

13 Harimau bertukar menjadi mangsa

Kita lupa nenek moyang kaya raya

Jangan sekali- kali di gadai harta bendanya

Ku lihat layu dalam Melayu

Ku lihat layu dalam Melayu

Ku lihat layu dalam Melayu

Takkan Melayu hilang di dunia Ya.

Tapi apa guna tak hilang di dunia

Kalau kewujudan tidak dirasa

Petah berbahasa kudrat tak berjasa

Orang berbudi kita hanya tahu merasa

Selalu lari bila di rapat

Selalu malu bila soalan di aju

Selalu segan memberi pendapat

Rela mengikut dari meneraju

Belum nyanyi sudah bersorak

Suka berjanji dalam borak

Bukan kata tak ada otak

Cuma tak berfikir di luar kotak

Ku lihat layu dalam melayu

Ku lihat layu dalam melayu

Ku lihat layu dalam melayu

Aku jadi sayu

Bunga menangis dia mendayu

Mahu jadi cantik tapi ragu

Aku merayu

Bangunlah semula hidup kembali

Jangan tunggu matahari mati

Cepatlah mekar sebelum terlerai

Perjuangan kita belum selesai

Perjuangan kita belum selesai

Perjuangan kita belum selesai

"Perjuangan kita belum selesai

Kerana hanya yang cekal dan tabah

dapat membina mercu tandabangsanya yang berjaya


lirik=layu by malique

credit to azri

Monday, September 15, 2008

Nice View From International Space Station (ISS)












Die Adalah Sahabat

sahabat

kadang2 musuh
kadang2 karib

kadang2 ketawa bersama
kadang2 menangis bersama

die memang penting bagi semua

die tempat mengadu
die tempat meluahkan
die tempat menyimpan rahsia

tapi

jangan silap pilih die

sebab

tak semua die boleh jadi die yang baik

bagiku

die lebih penting dari teman
teman yang dikatakan menjadi teman seumur hidup
teman yang berkali-kali berjanji untuk hidup bersama
sedangkan kite tidak tahu kesudahannya

die lebih penting dari teman

janganlah hilang die disebabkan teman
adam ataupun hawa
die adalah die
tidak lebih dari die

selagi belum diijab kabul
hargailah die sebaiknya
adam mahupun hawa
tidak lebih
hanya sekadar die

die adalah die
die adalah sahabat

maka
die tetap die selamanya
sahabat selamanya

DIE ADALAH SAHABAT

~nukilan bi~


p/s=khas buat sahabat bi yang anggap bi sebagai sahabat

Sunday, September 14, 2008

MASIH SUAMI-ISTERIKAH DI ALAM AKHIRAT?

1. Wanita yang meninggal dunia sebelum berkahwin.

wanita yang meninggal dunia sebelum berkahwin akan dikahwinkan oleh
Allah SWT di syurga kelak dengan seorang lelaki di kalangan ahli syurga.
Rasullullah SAW bersabda ' Tiada si bujang di dalam syurga' (Muslim).
Ini kerana ada juga lelaki belum berkahwin yang meninggal dunia.



2. Wanita yang meninggal dunia setelah diceraikan dan tidak berkahwin
sesudahnya.

Wanita ini juga akan dikahwinkan oleh Allah SWT dengan lelaki daripada
ahli syurga



3. Wanita yang meninggal dunia sedangkan suaminya tidak masuk syurga


Begitu juga wanita yang meninggal dunia yang masuk syurga sedangkan
suaminya tidak masuk syurga, akan di kahwinkan oleh Allah dengan
serorang daripada lelaki yang masuk syurga.



4. Wanita yang meninggal dunia setelah berkahwin.

Wanita ini akan berada bersama suaminya di syurga kelak sekiranya
suaminya masuk syurga



5. Wanita yang kematian suami dan tidak berkahwin sesudahnya


Wanita ini akan tetap bersama suaminya yang dikahwini di dunia
sekiranya suaminya masuk syurga



6. Wanita yang kematian suami dan berkahwin sesudahnya


Wanita yang kematian suami dan berkahwin lain akan bersama lelaki yang
terakhir dikahwininya di dunia tidak kira berapa kali dia berkahwin.
Suami yang terakhir adalah suaminya di syurga sekiranya suami itu
menjadi ahli syurga. Rasullullah SAW bersabda.. 'wanita adalah kepunyaan
suaminya yang terakhir.

Saturday, September 13, 2008

Petang Sabtu


sawah dan uitm...


sempat ke dia ni sampai umah???


ari mau ujan...


lokasi=kampung timah

Friday, September 12, 2008

Time is Gold

waaarrgghhh!!!

masa
masa
masa

bila pikir pasal masa
bila pikir pasal waktu

huh

rasa cam hidup ni taknak ade masa je
bia masa tu sentiasa statik
bia masa tu tak bergerak

kalu la hidup ni camtu
alangkah seronok

tapi,satu hari kita pasti akan jumpa masa tu
semua pasni jumpa masa tu

masa waktu itu bergerak,tapi tiada noktah

iaitu hari akhirat

pada waktu tu
kita akan hidup kekal di sana

tak macam kat dunia ni
hanya sementara
hanya meminjam

tapi,masa di akhirat
hanya kita saja yang menentukan arah tuju kita untuk di akhirat kelak
sama ada nak senang lenang di dalam syurga
atau pun nak bersusah payah di dalam neraka

semuanya bergantung pada amalan kita
lengkapnya amalam kita,sempurnalah di akhirat kelak
ceteknya amalan kita,maka sengsaralah di akhirat kelak

sememang!!!sebangunnya pertama kali di zaman akhirat
kita dihisab
solat yang pertama
sempurna solat,maka senangla hisabi kita

jangan!!!
jangan!!!
jangan!!!
kita sesekali leka dengan kesibukan di dunia
setiap kesibukan tidak akan reda selagi kita mementingkan kerja

ingatlah
seimbangi lah setiap sesuatu yang dilakukan

jangan kita leka dengan kesibukan kerja di dunia,sebab kesibukan itu sentiasa ada dan sentisa mengekori kita
sibuk bukan alasan untuk tidak beramal ibadat

masa itu emas
masa itu emas
masa itu emas

ingatlah

kehidupan kita semakin hari semakin singkat
kehidupan kita semakin hari semakin dekat

satu hari pasti kita menemuinya

ajal dan akhirat

Tuesday, September 9, 2008

Big Bang Experiment















GENEVA - Sekumpulan saintis tajaan Pertubuhan Eropah Bagi Penyelidikan Nuklear (CERN) akan melancarkan satu eksperimen yang dibimbangi boleh memusnahkan dunia, esok.

Eksperimen paling kompleks itu bertempat di dalam sebuah terowong sepanjang 27 kilometer dan pada kedalaman 100 meter di bawah permukaan Bumi di sempadan Perancis-Switzerland.

Ia cuba mengulangi teori Letupan Besar atau Big Bang yang menurut sains, membawa kepada pembentukan alam semesta.

Eksperimen mega disifatkan sukar dan berbahaya yang dibiayai CERN itu mendapat lampu hijau selepas persediaan hampir dua dekad dengan menelan belanja AS$10 bilion (RM34.3 bilion).

Ia memerlukan kepakaran sekumpulan 5,000 saintis, jurutera dan juruteknik dari kira-kira 36 buah negara yang berusaha memasti-kan eksperimen itu berjaya dilakukan.

BEBERAPA saintis melihat skrin komputer di pusat kawalan Pertubuhan Eropah Bagi Penyelidikan Nuklear (CERN) di Geneva pada Rabu lalu.

Sekumpulan saintis yang menyediakan mesin pemecut jirim terbesar dikenali sebagai Large Hadron Collider (LHC) itu turut menerima ancaman bunuh.

Menurut sebuah akhbar semalam, ancaman bunuh itu dihantar oleh sekumpulan pengkritik yang bimbang eksperimen tersebut mampu memusnahkan dunia.

Eksperimen yang menggunakan mesin itu akan memecut partikel proton hampir menyamai kelajuan cahaya bersamaan 186,282.397 batu sesaat.

Partikel tadi akan dihentam dengan partikel lain yang menghasilkan satu letupan amat kuat mirip Big Bang.

Apabila pertembungan itu berlaku, saintis-saintis berharap ia dapat menghasilkan semula keadaan ketika detik permulaan selepas Big Bang iaitu semasa alam semesta mula terbentuk.

TEROWONG yang menempatkan mesin pemecut jirim.

Bagi memastikan semua aspek berhubung letupan itu dipantau dan dirakam, 60,000 buah komputer akan digunakan.

"Ia akan menganalisis eksperimen itu seperti sebuah kamera digital gergasi berkapasiti 150 juta piksel dan berupaya merakam gambar pada kelajuan 600 juta kali sesaat," kata Ketua Eksperimen CERN, Ian Bird.

"Kami sedang membuka sempadan baru dalam bidang sains. Bagaimanapun, teknologi, kaedah dan keputusan eksperimen itu akan diaplikasi dalam bidang industri," kata penyelia rangkaian komputer itu, Ruth Pordes.

Menurut teori Big Bang, alam ini pada asalnya bercantum padu, kemudian berlaku satu letupan yang kuat pada 10 hingga 20 bilion tahun dahulu.

Hasil daripada letupan yang dinamakan Big Bang itu berlaku proses pengembangan serta mewujudkan angkasa lepas, galaksi, matahari dan seumpamanya.

Teori ini pada asalnya diutarakan oleh Albert Einstein dan dimajukan oleh pakar fizik Rusia, Alexander Friedmann.

Walaupun projek CERN itu dipercayai bermanfaat kepada tamadun manusia, sekumpulan saintis telah memfailkan saman di Mahkamah Hak-Hak Asasi Manusia Eropah bagi menghalangnya.

Mereka bimbang projek CERN menghasilkan letupan di luar kawalan yang dibimbangi lebih kuat daripada bom nuklear dan boleh mendatangkan kemusnahan pada skala global.

BULATAN ini menunjukkan lokasi terowong bawah tanah yang menempatkan mesin pemecut jirim terbesar di dunia di sempadan Perancis-Switzerland.

Bagaimanapun, seorang profesor di Universiti Manchester yang turut terlibat dengan projek CERN, Brian Cox berkata, kebimbangan berhubung eksperimen itu adalah tidak berasas.

"Sesiapa yang berfikir bahawa mesin itu akan memusnahkan dunia adalah mengarut," katanya.

Namun, bahaya mesin itu masih dianggap satu realiti kerana tiada siapa yang tahu secara terperinci sekuat mana tenaga yang dihasilkan apabila jirim proton dalam sesuatu atom dimusnahkan. - Agensi

Reuters

Big Bang Theory - Evidence for the Theory
What are the major evidences which support the Big Bang theory?

* First of all, we are reasonably certain that the universe had a beginning.
* Second, galaxies appear to be moving away from us at speeds proportional to their distance. This is called "Hubble's Law," named after Edwin Hubble (1889-1953) who discovered this phenomenon in 1929. This observation supports the expansion of the universe and suggests that the universe was once compacted.
* Third, if the universe was initially very, very hot as the Big Bang suggests, we should be able to find some remnant of this heat. In 1965, Radioastronomers Arno Penzias and Robert Wilson discovered a 2.725 degree Kelvin (-454.765 degree Fahrenheit, -270.425 degree Celsius) Cosmic Microwave Background radiation (CMB) which pervades the observable universe. This is thought to be the remnant which scientists were looking for. Penzias and Wilson shared in the 1978 Nobel Prize for Physics for their discovery.
* Finally, the abundance of the "light elements" Hydrogen and Helium found in the observable universe are thought to support the Big Bang model of origins.


credit=kosmo, reuters and all about science

Saturday, September 6, 2008

Keyboard Shortcut 2



click picture for larger.

Allah hanya memanggil kita 3 kali saja seumur hidup

Renung-renungkan dan selamat beramal….
Saat itu, Dhuha, hari terakhir aku di Masjid Nabawi untuk menuju Mekah....... .aku bertanya pada Ibu.
'Ibu, kataku, ada cerita apa yang menarik dari Umrah....?' Maklum, ini pertama kali aku ber Umrah.
Dan Ibu, memberikan Tausyiahnya.
Ibu adalah pemilik Maknah Tour Travel dimana saya bergabung untuk Umrah di bulan July 2007 yang lalu.
Kebetulan umrahku dimulai di Madinah dulu selama 4 hari, baru ke Mekah.
Tujuannya adalah mendapatkan saat Malam Jumat di depan Kabah. Jadi aku punya kesempatan untuk bertanya tentang Umrah.
Ibu berkata...'Shinta, Allah hanya memanggil kita 3 kali saja seumur hidup..'

Keningku berkerut.... ....'Sedikit sekali Allah memanggil kita..?'
Ibu tersenyum.. 'Iya, tahu tidak apa saja 3 panggilan itu..?'
Saya menggelengkan kepala.

'Panggilan pertama adalah Azan', ujar Ibu.
'Itu adalah panggilan Allah yang pertama. Panggilan ini sangat jelas terdengar di telinga kita, sangat kuat terdengar. Ketika kita sholat, sesungguhnya kita menjawab panggilan Allah. Tetapi Allah masih fleksibel, Dia tidak 'cepat marah' akan sikap kita. Kadang kita terlambat, bahkan tidak sholat sama sekali karena malas. Allah tidak marah seketika. Dia masih memberikan rahmatNya, masih memberikan kebahagiaan bagi umatNya, baik umatNya itu menjawab panggilan Azan-Nya atau tidak. Allah hanya akan membalas umatNya ketika hari Kiamat nanti'.

Saya terpekur.... .mata saya berkaca-kaca. Terbayang saya masih melambatkan sholat karena meeting lah, mengajar lah, dan lain lain. Masya Allah....... ..

Ibu melanjutkan, 'Shinta, Panggilan yang kedua adalah panggilan Umrah/Haji. Panggilan ini bersifat halus. Allah memanggil hamba-hambaNya dengan panggilan yang halus dan sifatnya 'bergiliran' . Hamba yang satu mendapatkan
kesempatan yang berbeza dengan hamba yang lain. J alan nya bermacam-macam. Yang tidak punya wang menjadi punya wang, yang tidak merancang pula akan pergi, ada yang memang merancang dan terkabul. Ketika kita mengambil niat Haji / Umrah, berpakaian Ihram dan melafazkan 'Labaik Allahuma Labaik/ Umrotan', sesungguhnya kita saat itu menjawab panggilan Allah yang ke dua. Saat itu kita merasa bahagia, karena panggilan Allah sudah kita jawab, meskipun panggilan itu halus sekali. Allah berkata, laksanakan Haji / Umrah bagi yang mampu'.

Mata saya semakin berkaca-kaca. ........Subhanal lah...... .saya datang menjawab panggilan Allah lebih cepat dari yang saya rancangkan.. ......Alhamdulill ah...

'Dan panggilan ke-3', lanjut Ibu, 'adalah KEMATIAN. Panggilan yang kita jawab dengan amal kita. Pada kebanyakan kasus, Allah tidak memberikan tanda tanda secara langsung, dan kita tidak mampu menjawab dengan lisan dan gerakan. Kita hanya menjawabnya dengan amal sholeh. Karena itu Shinta, manfaatkan waktumu sebaik-baiknya. ..Jawablah 3 panggilan Allah dengan hatimu dan sikap yang Husnul Khotimah.... .......Insya Allah syurga adalah balasannya.. ....'
** Mata saya basah di dalam Masjid Nabawi , saya sujud bertaubat pada Allah karena kelalaian saya dalam menjawab panggilanNya. ....
Kala itu hati saya makin yakin akan kebesaranNya, kasih sayangNya dan dengan semangat menyala-nyala, saya mengenakan baju Ihram dan berniat..... .....
Aku menjawab panggilan UmrahMu, ya Allah, Tuhan Semesta Alam.......


thanks to my best friend cuz forwarded this msg for me...